Gietvloer

De gietvloer heeft in de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Dat is niet alleen terug te zien in het aantal huizen waarin de vloer te vinden is, maar ook aan de woonvakbladen die steeds vaker gietvloeren afbeelden als inspiratie. En terecht ook, want het hebben van een gietvloer heeft een hoop voordelen.

De gietvloer wordt al een tijdje gebruikt door vloerenleggers, maar deze werd in eerste instantie puur gegoten om de betonnen ondervloer te beschermen tegen beschadigingen. Over de gietvloer werd dan de zichtbare vloer gelegd zoals laminaat of zeil. Tegenwoordig worden gietvloeren niet vaak meer gebruikt als ondervloer, al kan deze wel als ondervloer dienen.

Hoe wordt een gietvloer gelegd?

Een gietvloer wordt op een ondervloer gegoten verspreid over meerdere lagen. Deze lagen worden met speciaal gereedschap uitgerold over de oppervlakte waarna de vloer goed moet drogen. Voor elke laag geldt een droogtijd die kan oplopen tot 36 uur waardoor het plaatsen van de vloer meerdere dagen in beslag zal nemen.

Hoe wordt een gietvloer opgebouwd?

Na het verwijderen van oneffenheden en het stofvrij maken van de ondervloer kan de eerste laag worden gegoten. Deze laag dient als een soort primer en heeft als functie dat de ondergrond goed hecht met de gietvloer. De tweede laag zorgt ervoor dat de vloer luchtdicht is en stimuleert het egalisatieproces van de vloer. De derde en vierde laag worden gegoten in de gewenste kleur en maken de vloer slijtvast. Gietvloeren zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en passen dus in elk interieur.

De voordelen van een gietvloer

Ten eerste zijn gietvloeren erg duurzaam. De vloeren zijn namelijk zeer slijtvast, krasbestendig en de kleuren vervagen niet waardoor u (mits professioneel gelegd) tot wel vijftig jaar kan genieten van de vloer! Ten tweede is een gietvloer een egale vloer zonder scheuren, ribbels of andere zaken waardoor hij makkelijk te onderhouden is.

PU gietvloer

Een PU gietvloer is een vloer bestaande uit de kunststof polyurethaan, afgekort PU. De PU gietvloer wordt op de bovenstaande manier gegoten en heeft als voordeel dat het een lage warmteweerstand heeft. Dat wil zeggen dat de vloer zich snel aanpast aan de temperatuur in de kamer en ook zeer geschikt is in combinatie met vloerverwarming. De warmte van de vloerverwarming kan namelijk makkelijk door de 3 mm dikke laag opstijgen en het materiaal zal ervoor zorgen dat de ruimte egaal verwarmd wordt. De PU gietvloer is door de semi elastische vering uitermate geschikt voor kantoor- en woonruimtes.

Lees meer over PU gietvloeren bij onze veelgestelde vragen.

Epoxy gietvloer

Epoxy gietvloeren zijn zeer harde vloeren met een hoge stootbelasting. Dit maakt de vloer geschikt voor industriële doeleinden zoals autoshowrooms, bouwmarkten en garages. De Epoxy gietvloer heeft vaak een hoogglans afwerking en is geliefd om de functionaliteit. Daarnaast is de vloer zeer makkelijk in onderhoud wat hem geschikt maakt voor intensief gebruik.

Meer uitleg over epoxy gietvloeren leest u bij onze veelgestelde vragen.

Voor meer informatie over gietvloeren kunt u contact met ons opnemen of een bezoek brengen aan onze showroom in Volendam. Voor meer inspiratie kunt u een kijkje nemen in ons portfolio.