Wat is een PU Gietvloer?

Wij krijgen vaak de vraag wat een PU gietvloer is en wat de voordelen van deze vloer zijn ten opzichte van epoxy gietvloeren. Het voornaamste verschil zit hem in het gebruik van de vloer. Een PU gietvloer is een gegoten vloer bestaande uit het materiaal polyurethaan (afkorting PU). Het vloeibare materiaal wordt na het gieten uitgesmeerd en geëgaliseerd om hem vervolgens te laten uitharden. Zo ontstaat er een zeer egale en sterke vloer die voornamelijk geschikt is voor particulier gebruik. De vloer kan in vrijwel elke RAL kleur geleverd worden met een matte of glanzende afwerking.

Hoe wordt een PU gietvloer aangebracht?

Het ‘leggen’ van een gietvloer gebeurt in fasen aangezien deze uit meerdere lagen bestaat. Het aantal lagen zal de dikte en van de PU gietvloer bepalen en daarmee ook hoelang het leggen van de duurt. Per dag kan er één laag worden aangebracht en er zijn minimaal vijf lagen nodig om de vloer de gewenste eigenschappen te geven:

Fase 1: de eerste fase is het schuren van de ondergrond en het aanbrengen van een primerlaag die deze ondergrond beschermt en ervoor zorgt dat de PU gietvloer goed kan hechten aan de ondergrond.
Fase 2: zodra de primerlaag droog is wordt deze opgeschuurd en voorzien van een tweede laag. Dat is de egalisatie laag die er, zoals de naam al doet vermoeden, voor zorgt dat de vloer egaal wordt.
Fase 3: de derde laag is de polyurethaan laag die de uiteindelijke PU gietvloer vormt. Deze laag bepaalt ook de kleur van de vloer.
Fase 4: de vierde laag is de coating (ook wel de toplaag genoemd).
Fase 5: de laatste laag is een tweede toplaag die bestaat uit 2 componenten polyurethaan. De vloer wordt hierdoor krasbestendig en eventueel geluiddempend gemaakt.

Wat zijn de voordelen van een PU gietvloer?

  • Een PU gietvloer is een naadloze vloer wat hem niet alleen een modern en strak uiterlijk geeft, maar waardoor de vloer ook eenvoudig schoon te maken is. de vloer is zeer geschikt voor mensen met allergieën zoals huisstofmijt allergie.
  • De PU gietvloer kan vrijwel op elke ondergrond worden aangebracht en is een uitstekende keuze voor ruimtes met vloerverwarming. De warmte wordt door het materiaal goed geleid en de vloer scheurt niet door de elastische eigenschappen van polyurethaan.
  • Over de laag van polyurethaan wordt een krasbestendige laag aangebracht waardoor de vloer bestand is tegen krassen. Daarnaast kan er gekozen worden voor een dempingslaag om de PU gietvloer geluiddempend te maken.

Wat zijn de nadelen van de PU gietvloer?

  • Het aanbrengen van de vloer wordt gedaan in lagen die afzonderlijk van elkaar moeten drogen. Dat kost tijd en daarmee kan het, afhankelijk van het aantal lagen, soms wel een week duren voordat de PU gietvloer gelegd is.
  • Afhankelijk van het soort polyurethaan die wordt gebruikt voor de vloer kan het een sterke geur geven tijdens het leggen. Zodra de vloer is uitgehard is hij geheel geurloos.
  • Minder afwerkingen (zoals glitters en vlokken) mogelijk dan bij een epoxy gietvloer.

Deze nadelen komen dus voornamelijk naar boven tijdens het leggen van de vloer, maar zoals u weet kost goed werk tijd. Als u het op geduld op kunt brengen tijdens het leggen, heeft u van deze kwalitatieve en duurzame vloer jarenlang plezier! Wilt u meer informatie over PU gietvloeren en de mogelijkheden ervan in uw woning of bedrijf? Neem dan gerust contact op!